As salam semua..
Entry nie Ain nak kongsi sikitla resepi Asam Pedas keluarge Ain yang sememangnye kegemaran kami satu keluarge terutama my dad..hehehee
Cer tengok..menggodekan tak??hahahahaa
Nie Ain baru lepas masak untuk makan tengahari tadi..Nyumm22..
Ayah tambah 2 kali pastu siap ratah lagi..hem...hehee
Ok la nak kongsi resepi ni..
Harap reader tak kisah ok..;D
Pertamanye bahan2 yang diperlukan :
Bahan A:
Bawang Merah
Bawang Putih
Hali
Kunyit
Lada Kering
Belacan
Bahan B:
Daun Kesum
Kacang Bendi
Tomato
Ikan Pelaling / Ikan Selar
Air Asam Jawa
Bahan C:
Perasa
Carenye :
Mula2 kita blend kesemua bahan A dengan sedikit air. Blend sampai semuanye hancur.
Kemudian tumiskan bahan yang diblender tadi..Jgan lupe air asam jawa ye...hehehehee
Bile dah naik bau..Masukkan kacang bendi dengan daun kesum...Kemudian masukkan air...Air ikut suke..Kalau nak sikiy letak sikit je...Kalau nak banyak bubuhla banyak..ok..:D
Tutup sebentar sehingga mendidih...Bile dah mendidih masukkan tomato dan juga ikan serta perase...Gaul2 sekejap...Tutup sebentar untuk masakkan ikan..Rase...dah siap...Bolehla hidangkan..
Selamat mencube...
Bye2..
No comments:
Post a Comment
TQ All..:D