Pages

LifeYuyuAin bermula pada 25/11/2011

Daisypath Graduation tickers Daisypath Happy Birthday tickers

Saturday, 4 February 2012

Resepi : Pandan Layer Cake..:)

Hai2...
As salam semua..:)
Entry hari ni Ain nak share some resepi yang baru ptg tadi Ain buat...heheheheee
Namenye Pandan Layer Cake...
Actually dah lame nak try buat..
Tapi alhamdulilah dpt jugak la buat arini sebb arini off day keje..heheheee

Ok..
Cerite pasal Pandan Layer Cake ni ekk...
Kat sini kite memerlukan Kek Span dan juge Pandan Kaya...

 1..
 2..
3..

Ha..inilah die bentuk rupenye..
Tapi ni xde la cntik mane sebb Ain yang buat...
Pandan Layer Cake ni dulu Ain selalu jugak buat waktu Praktikal kat hotel..
Tapi resepinye dlm portion yg byak...
So nak buat sendiri sikit plak pandai2 la ubah resepi..
Tapi itu pon xtau la..hahaa..
Kadg terlebih kdg terkurang..hemm

Ok la boleh kan Ain share resepi kat sini..hehehee

Bahan2 untuk Kek Span perisa Pandan :

500gm Tepung Span
8biji Telor Ayam kalau boleh Gred A ye..;)
125ml Air
125ml Minyak Kelapa / Minyak Jagung..;)

Cara2 :
1. Pukul kan Tepung Span & Telor...Kalau boleh pukul sehingga kembang....
2. Bile dah separuh kembang masukkan air..Perisa pandan ( atau kalau nak buat perisa lain pon boleh ) sedikit dan juge pewarna hijau kalau boleh sedikit juga..
3. Bile ianye betol2 kembang 2x gande...masukkan minyak sedikit demi sedikit putar sebentar dan matikan...Siap untuk dibakar...

p/s : Untuk sebanyak ini..Kamu semua boleh dapat kek span sebesar mould kek yang saiz 10'.....Kalau mould bulat 8' boleh dpt 2 tau..heheeeOk bakar..suhu dalam 170 selame30 minit..( ikot saiz mould )

Bahan2 untuk Pandan Kaya :

1liter Air..
15gm Agar2..
500ml santan..
200gm Gula..
90gm Custard Powder..
5gm Garam..
Pewarne hijau
Perisa Pandan..

Cara2 :

1. Firstlynye cairkan agar2 ngan air...Pastikan agar2 tu betol2 cair tau...jgan bagi berketul2...bile dh cair masukkan gula dan juge garam...
2. Kacau2 sebentar...Bile dah semua bahan sebati..Masukkan Custard powder..custard powder ni korg kene cairkan dengan air sedikit supaya nanti ianya xberketul dalam agar2...Ok bile dah cair..campurkan dengan agar2 tadi..
3. Bile dah semua bahan sebati masukkan perisa pandan ( ikut rase ) pewarne hijau ( jgan terlalu hijau ) & juge santan...Kacau sebati..Siap..

p/s : Pastikan bile semua bahan dah sebti..terus matikan api..ini kerane takut Pandan Kaya tu terhangit dibawahnye dn akan menjadi pekat..:)

Ok bile semua dah sedia...

Kite buat Pandan Layer Cake pule..

Pertamenye kek span tersebut dipotong kepade 2 atau 3 mengikut ketebalan & kesukaan anda...3 lagi bagus nampak layenye nanti...sebelom dipotong pastikan kek tersebut sudh sejuk ok..;)
Keduanye potongan kek span yg pertme dimasukkan kedalam acuan..pastikan betol2 muat..tapi kalau ade yg terkeluar sikit2 tu xpe..:)....Ratekan...pastikan Pandan Kaya tersebut jgn terlalu tebal dan jgan terlalu nipis nanti xberape canti nmpknye..hehehee
Ketigenye..bile dah siap letak Pandan Kaya letakkan potongan kek yang kedua dan begitulah proses seterusnye sehingga siap..
Keempatnye..bile dh siap...masukkan kedalam peti sejuk sebentar...Ok siap...Boleh dimakan..heheheee

Ok..hope korng paham dengan keterangan yang Ain bg dan selamat mencube untuk semua...:)..Sekian..;D

No comments:

Post a Comment

TQ All..:D